Gronemeyerovy přetisky raných německých pramenů o Romech - Wagner, Peter (Romano džaniben, 2006)
Německý protestantský teolog a sociolog Reimer Gronemeyer sestavil ve svém díle Zigeuner im Spiegel früher Chroniken und Abhandlungen. Quellen vom 15. bis zum 18. Jhdt. (Cikáni v zrcadle raných kronik a pojednání. Zdroje od 15. po 18. století) faksimile všech dostupných pramenů referujících o Cikánech v oblasti západní Evropy zhruba do 17. století (Gronemeyer 1987). V úvodu a doslovu shrnuje největší obecné problémy v přístupu k nim, a průběžně předkládá i historicko-kritické analýzy jednotlivých děl a zařazuje je do své doby. V knize jsou rozlišeny původní kroniky (kosmografie, 1. oddíl), obecná historická díla obsahující pasáže o Romech (2. oddíl), teologicko-filozofická díla se zmínkou o Romech (3. oddíl), právní díla a edikty se souvztažností k Romům (4. oddíl), varia (5. oddíl) a monografie věnované Romům (5. oddíl). Navrhuje, aby byl přehodnocen současný pohled na rané dějiny Romů v Evropě. Klíčový byl odklon od jinak pečlivě dodržovaného principu věrnosti pramenu a od preferování primárních před sekundárními zdroji. Mezi dobovými vzdělanci se velice brzo prosadily spíš stereotypy, opisy a postupné reinterpretace v neprospěch Romů. Na různých příkladech dokládá toto, slovy Gronemeyerovými, „slepé místo humanismu“, jinak velice osvíceného. Prameny hodně opakují údaje o ošklivém vzhledu Romů, o podvodném a chudobném způsobu života, o jejich kočovnictví a jiné. Časem přibývají informace a domněnky o původu Romů, o důvodech jejich příchodu do Evropy, ale i označení této etnické skupiny. Běžné předsudky (o demografické hrozbě, o pouhé sociální skupině bez etnického podkladu, o nebezpečí rabování apod.) měly své předchůdce už v 16.-17. století. Gronemeyer předkládá klíčové prameny (mj.) v originální latině či němčině, z nichž byly celé přeloženy do češtiny tyto nejranější: - Hermann Cornerus: Chronicon - Andreas (Presbyter z Řezna): Diárium Sexennale - Albert Krantzius: Saxonia, Kolín nad Rýnem - Aventinus:Annales Boiorum - Stumpf:Schweyezer: Chronik - Münster: Cosmografei Větší prostor je věnován závěrečné části knihy Jacoba Thomasia „Dissertatio philosophica de Cingaris“ z roku 1652, která kypí nadávkami, rozhořčením a odsudkem zaměřeným na cikánské společenství.