Autentická výpověď o cikánské třídě ve Starém Městě - Nečas, Ctibor (Romano džaniben, 2006)
Na obecním katastru Staré Město, které je dnes součástí Uherského Hradiště, stávala kdysi cikánská osada, jejíž obyvatele při stavbě železniční trati správa státních drah přestěhovala do 15 vyřazených nákladních vagónů. Tyto vagóny v roce 1930 obývalo 12 rodin, v roce 1940 pak dokonce 18 rodin. Šlo především o kováře. Ve vagónové kolonii žilo hodně dětí, které byly ale pologramotné nebo i negramotné. Při inspekci se zjistilo, že 24 romských dětí školní docházku trvale zanedbává. Bylo rozhodnuto, že se zjedná náprava zřízením cikánské třídy. Vyučování v této speciální třídě probíhalo od listopadu 1940 do února 1943. Tomuto ojedinělému pedagogickému experimentu věnoval pozornost všechen dobový tisk. Autor článku cituje statě z kroniky chlapecké obecné školy ve Starém Městě, které nabízejí autentickou výpověď o zřízení třídy, o práci třídního učitele, o školní docházce, prospěchu, chování, zdravotním stavu žáků a sociální péči o romské děti.