Jerzy Ficowski - Sownakuno (1924-2006) - Bartosz, Adam (Romano džaniben, 2006)
Jerzy Ficowski byl známým básníkem a také znalcem židovského básníka Bruna Schulze, zavražděného nacisty v roce 1942. Na západě Polska se Ficowski potkal s Edwardem Czarneckiegem, který putoval s Romy, a spřátelil se s ním. Ficowski si získal sympatie Romů a stal se členem kočovného tábora. Své putování s Romy zúročil při psaní knihy „Polští Cikáni“. Shromáždil také mnoho poznatků o romském holocaustu. Byl prvním badatelem, který se tímto tématem zabýval. Obrovskou zásluhou J. Ficowského je objevení romské básnířky Papuszi (Bronislavy Wajs), jejíž básně přeložil z romštiny do polštiny. Poslední léta života věnoval poezii a pracím o B. Schulzovi. Obdržel několik prestižních vyznamenání.