Válmíkiho Rámájána a její překlad do romštiny - Kostić, Svetislav (Romano džaniben, 2007)
Rámajána je jedno ze dvou epických děl staroindické slovesnosti hrající velmi důležitou úlohu v každodenním životě hinduisty. Je složena ve verších. Autorem Rámajány je mytický básník a mudrc Válmíki. Epos pojednává o kralevici Rámovi, vtělení Boha Višnua. Někteří badatelé se snažili vysvětlit původ romského národa a jeho jména domněnkami, že etnonym Rom pravděpodobně souvisí s mytickým Rámou a Romy označovali jako Rámovy potomky. Ví se ovšem, že Romové mají své bratrance v Indii, kterým se říká Domové a v některých částech Asie, kde se nazývají Lomové.