Výuka romštiny v rakouském Burgenlandu -- praxe a perspektivy - Schmidt, Josef; Wogg, Michael (Romano džaniben, 2007)
Učitel romštiny Josef Schmidt a lingvista Michael Wogg shrnují dosavadní vývoj výuky jednéhistoricky významné variety, zvané burgenlandská romština neboli roman, kterou se v regionu současné rakouské spolkové země Burgenland (historický název Hradsko) v rakousko-maďarském pohraničí hovoří po minimálně tři století. Především v souvislosti s válečnou tragédií však mluvčí romanu přestali svůj jazyk předávat dále svým dětem a hrozilo, že jazyk zanikne.Tento vývoj se však samotným bugenlandským Romům podařilo zvrátit, když ve spolupráci s lingvisty z Grazu dosáhli nejen kodifikace svého jazyka, ale i vytvoření struktur (včetně učebnic) pro jeho institucionální výuku a další využití.