Stručná zpráva o výuce romštiny na Evangelické akademii v Praze - Syslová, Hana (Romano džaniben, 2007)
Romština je na Evangelické akademii – Vyšší odborné škole sociální práce a střední odborné škole vyučovacím předmětem od roku 1998. Týká se dálkového studia oboru Sociální činnost v prostředí etnických minorit, který je zaměřen zejména na práci v romských komunitách, s tím, že romština se může stát jedním z maturitních předmětů. Všichni, kdo se v minulých letech rozhodli složit maturitní zkoušku z volitelného předmětu romština, byli rodilí mluvčí romštiny. V posledních letech zájem o romštinu jako maturitní předmět klesá a to z mnoha faktorů, jedním je např. i klesající počet rodilých mluvčích mezi Romy samotnými.