Výuka romského jazyka v evropském kontextu - Wagner, Margita (Romano džaniben, 2007)
Článek Margity Wagner shrnuje priority Evropské komise zaměřené na právo využívat romštinu nejen v soukromém, ale i ve veřejném životě. Romština je jazyk, kterému hrozí zánik, proto je nutné, aby se mu dostávalo ochrany a finanční podpory ze strany národních a mezinárodních činitelů, jako jsou školské úřady, odborníci na lingvistiku, učitelé, tvůrci výukových materiálů a političtí činitelé na všech úrovních společnosti. Evropská komise klade mimo jiné důraz i na kvalitní vzdělání a odbornou přípravu, které jsou rozhodující pro dlouhodobou konkurenceschopnost Evropy a její schopnost vytvářet více pracovních míst i pro skupinu sociálně znevýhodněných osob včetně Romů (když budou mít Romové příležitost pracovního uplatnění na pozici učitel romského jazyka, statut romštiny se zvýší a zvýší se rovněž nepřímo i životní úroveň romské menšiny v České republice). Právní řád České republiky výuku romštiny sice umožňuje, ale v současné době neexistují žádné standardizované učební plány, učební osnovy a ani učebnice či další didaktické materiály pro jeho výuku, ba v současné době je i nedostatek kvalifikovaných pedagogických pracovníků, kteří by mohli tuto výuku zabezpečit.