Gitani v Perpignanu a okolí - Dienstbierová, Kristina; Turková, Kateřina; Šebová, Barbora (Romano džaniben, 2008)
Kromě Manušů a Sintů, kteří se přistěhovali poměrně nedávno z Německa, (vlašských) Romů původem z Rumunska a balkánských romských skupin, žijí na jihu Francie hlavně Gitani, jejichž předci byli jazykově asimilováni na iberském poloostrově. Jejich pobyt ve Francii začal v době francouzské revoluce a časově skoro simultánního zrušení asimilačních zákonů ve Španělsku (r. 1783).Výsledky následujících výzkumů pocházejí hlavně z romské čtvrtě Saint-Jacques v historickém centru Perpignanu, kde se Gitani postupně usidlovali  po zákazu kočování v roce 1940. Další lokality jsou Cité Gely v centru Montpellier, městečko Vinça a jedna čtvrť v Carcassonne. Informace byly získány z rozhovorů s gitanskými ženami a z výpovědí publikovaných v „Le livre des Gitans de Perpignan“ B. Leblona a J.-P. Escuda a „La Gitane et son destin“ autora Mossa, a v neposlední řadě z diplomové práce Lisy R..