Identita perpignanských Gitanů: Gitani v Perpignanu a různé aspekty jejich identity - Šebová, Barbora (Romano džaniben, 2008)
„Být Gitanem, to musí mít každý Gitan v sobě – Gitanský život je tvrdý, ale krásný – Jsem Gitanka a nechtěla bych být nikým jiným.“ Tak a podobně se vyjadřují Gitani ke své identitě. K hlavním znakům patří ekonomická i kulturní nezávislost na většinovém obyvatelstvu, vlastní jazyk – tzv. gitano, dále vlastní, „romská“ jména a také vztah k ostatním Gitanům a členům jiných subetnických romských skupin, se kterými je spojují (a naopak je od nich odlišují) některé kulturní prvky.