Routes sans roulottes (Cesty bez vozů) - Maximoff, Matéo (Romano džaniben, 2008)
Krátká ukázka z českého překladu autobiografického románu Mateo Maximoffa z roku 1993. Český překlad zatím nevyšel, zde publikovaný text je prací Renaty Drápalové, který zpracovala v rámci semináře zaměřeného na menšinové francouzské autory na katedře romanistiky na Masarykově univerzitě.