Příchod olašských Romů na Ostravsko v padesátých letech 20. století (ve světle dobových zpráv) - Pavelčíková, Nina (Romano džaniben, 2009)
V příspěvku autorka sleduje příchod skupin olašských Romů na Ostravsko a jejich další osud – zejména postupné omezování kočovného způsobu života. Text je zároveň pokusem o dokumentaci a zčásti i interpretaci některých jevů kultury těchto skupin, které přes zákaz kočovného způsobu života na konci padesátých let do jisté míry přežívají dodnes. Autorka čerpá výhradně z pramenů úřední povahy (písemnosti bezpečnostních složek), které bohužel na sledované téma přinášejí poněkud zúžený pohled.