Přemítání o romské hudbě - Jurková, Zuzana (Romano džaniben, 2009)
Článek doc. Jurkové vychází z mnohaleté zkušenosti s hudbou romských interpretů. Autorka ve svém krátkém pojednání na základě literatury, osobní zkušenosti z výzkumu a edicí hledá odpovědi na podstatu, význam a kontexty romské hudební kultury. Vyslovuje tři důležité zásady, které formují naše vnímání a estetické i společenské postoje. Nejen co vidíme a slyšíme, ale i co o romské hudbě víme a co si myslíme, tvoří axiologická stanoviska.