Formy a funkce hudby při pouti v Saintes-Maries-de-la-Mer - Bartz, Maria (Romano džaniben, 2009)
Městečko Saintes-Maries-de-la-Mer na jihu Francie se každoročně stává na konci května dějištěm velkolepé pouti, na kterou se sjíždějí Romové z celé Evropy. Vzdávají zde úctu Svatým Mariím (podle provensálské legendy blízkým příbuzným Panny Marie – Marii Salomé a Marii-Jacobé) a patronce Sáře – ochránkyni nenáviděných. Maria Bartz v Saintes-Maries-de-la-Mer pobývala v roce 2008 s cílem zaznamenat, v jaké podobě je na pouti přítomna hudba a jaké plní pro zúčastněné funkce. Otištěný text je výběrem kapitol z diplomové práce „Formy, funkce a praxe náboženství a hudby v kultuře Romů: Výzkum pouti v Saintes-Maries-de-la-Mer“, kterou autorka v roce 2008 obhájila na Institutu Hudební a mediální vědy na Humboldtově univerzitě v Berlíně.