Několik poznámek k proměnám identity spojeným s příběhy českých a slovenských Romů ve 20. století - Pavelčíková, Nina (Romano džaniben, 2010)
Sledovat proměny (vlastní) identity romských obyvatel Českých zemí po roce 1945 není snadné. Po druhé světové válce žilo v Českých zemích mnoho různých romských skupin, jejichž identita byla závislá především na jejich rodinných vazbách. Z hlediska jejich integrace do majoritní společnosti a jejich způsobu života (kulturních modelů) se od sebe velmi lišily velké skupiny kočujících olašských Romů a Sintů; z koncentračních táborů se vrátilo několik stovek usedlých, tzv. moravských Romů; v několika vlnách sem též migrovaly romské rodiny ze Slovenska. Tato studie má za cíl prezentovat několik různých typů tehdejších romských obyvatel – představujících početné elity s vyšším vzděláním, ale i obyčejné Romy pocházející z Jižní Moravy a ze Slovenska – a sleduje proměny jejich identity v době realizace komunistických opatření směřujících k Romům, od absolutní asimilace po pokusy o „kulturní a společenskou integraci“ v době tzv. normalizace.