Morální Romové, folklorní Maďaři: Konverze k letničnímu křesťanství a revitalizace rituálů v transylvánské vesnici - Ripka, Štěpán (Romano džaniben, 2011)
Text je recenzním článkem na publikovanou disertační práci: Fosztó, László. 2009. Ritual revitalisation after socialism: community, personhood, and conversion among Roma in Transylvanian village. Münster: Piscataway, NJ: Lit. Začátkem je stručně představen autor recenzované publikace a jeho dlouhodobý etnografický výzkum v etnicky různorodé transylvánské vesnici. Autor recenze dále stručně srhnuje základní témata práce. Zmiňuje obřady a postavení Romů v rámci kalvinistické církve, užívání jazyků u multilingvních Romů, mediálním obraze Romů, konverzi k letničnímu hnutí ilustrovanou konverzním narativem. Dále se věnuje srovnání dvou revitalizačních rituálů v obci, kdy jeden je založený na potírání veškerých rozdílů a otevření se Bohu a druhý na podpoře národního cítění. Autor v závěru recenze rozebírá pohledy na motivace konverzí v dosavadní literatuře, polemizuje s Fosztovým pohledem na vliv konverze na sociální prestiž. Přes závěrečné výhrady k publikování disertační práce v nezměněnné podobě a otazníky nad návazností jednotlivých kapitol, shledává autor toto publikování za smysluplné, zejména pro rozvětvenou argumentaci podpořenou dlouhodobým etnografickým výzkumem.