Dětský registr romštiny - Kubaník, Pavel (Romano džaniben, 2012)
Článek na základě terénního výzkumu v jedné řečové komunitě popisuje strukturní a diskurzivní charakteristiky dětského registru místní romské variety. Dětský registr zařazuje do širšího kulturního rámce dané komunity. Vybraný dětský registr se skládá ze standardních prvků popsaných pro tento registr v jiných jazycích a má rovněž podobné extenze v užití mimo komunikaci s dětmi. Dětský registr romštiny do značné míry přejímá prvky z dětského registru slovenštiny, jejíž varieta je druhým kódem bilingvní řečové komunity. Zároveň ale s materiálem majoritního jazyka zachází do určité míry nezávisle a projevuje také jisté podstatné odlišnosti dané odlišností kultur v kontaktu.