Nástin problematiky studia romismů přítomných v nestandardních variantách španělštiny a dalších evropských jazyků - Krinková, Zuzana (Romano džaniben, 2012)
Článek se zabývá pronikáním romismů do nestandardních variant španělštiny a dalších vybraných evropských jazyků. Poukazuje se v něm na společné rysy těchto romismů, mj. podobný způsob jejich začleňování (stejné slovní druhy, gramatické charakteristiky) a stejné sémantické okruhy, do nichž spadají romské lexikální výpůjčky. Pozornost je věnována i případné sémantické modifikaci těchto výpůjček.