Faktory ovlivňující narativ na příkladu životních příběhů několika romských pamětníků války - Zdařilová, Eva (Romano džaniben, 2013)
Text analyzuje životní příběhy pěti informátorů a snaží se několika postřehy obohatit dosavadní práci české romistiky s orálně-historickými narativy. Autorka na životní příběhy informátorů nahlíží jako na celek, kdy v rámci celoživotního vyprávění ji zajímá akcentace jednotlivých životních fází, způsob, jakým o těchto hovoří, a faktory, které výpovědi ovlivňují. Znalost okolností nahrávacích situací jí umožňuje narativy analyzovat i z pohledu bezprostředních vlivů během samotné narace. Stranou jejího zájmu zůstávají samotné události, které pamětníci prožili, a naopak tematizuje, jak tyto hodnotí v kontextu svého dalšího života, do jaké míry je jsou schopni reprodukovat, a jak jejich aktuální reprodukci ovlivňují různé minulé a současné kontexty.