Romové v politice a politizace Romů - Scheffel, David Z. (Romano džaniben, 2014)
[Kašparová, Irena. 2014. Politika romství – romská politika. Praha a Brno: SLON a Masarykova univerzita, 274 s.]Text soustředěný především na poslední publikaci R. Kašparové,  porovnává však přístupy a výsledky práce hned několika dalších autorů (Bunescu, Marx, Nirenberg), aktuálně publikujících k tématu soudobé situace romského politického hnutí a jeho situaci v České republice, Rumunsku, Bulharsku, Makedonii a na úrovni evropských i mezinárodních institucí.