Participácia a kolaborácia v akadémii a verejnej politike. (Úvod k tematickému číslu Romano džaniben) - Hrustič, Tomáš; Poduška, Ondřej (Romano džaniben, 2018)
Ambíciou tohto čísla je na jednej strane predstaviť aspoň malý výsek v rôznej miere participatívnych výskumov, v ktorých viac, či menej participovali Rómovia, a na druhej strane otvoriť diskusiu o participatívnosti a kolaboratívnosti nielen aplikovaných výskumných projektov. Podľa zostavovateľov tohto čísla je dôležité, aby sa v súčasnej romistike na Slovensku a v Česku viac tematizovali zapájanie a účasť Rómov nielen pri tvorbe verejných politík, ale aj pri spoločenskovedných výskumoch a aby tieto procesy boli vedomé a zámerné. Z tohto hľadiska veríme, že texty v tomto tematickom čísle budú pre čitateľov z akademického, aktivistického, verejno-politického, či laického prostredia inšpiratívne, možno provokatívne, a budú mať potenciál vyvolať ďalšiu diskusiu v romistike v Česku a na Slovensku.