Indolog Vincenc Lesný a romistika - Beníšek, Michael (Romano džaniben, 2004)
Stručný životopis a informace o romistických pracích Vincence Lesného. Součástí textu je kapitola Vosoudovští Romové pojednávající o romské osadě na jižní Moravě. A k této kapitole patří i pohádka otištěná v dialektu jihomoravských Romů. Je pořízen i český překlad. K textu patří i tři písně. Studie zahrnuje také lingvistický komentář k textům.