Bystrany versus Chánov (Slovensko a Česko -- co je společné a co je jiné) - Dobruská, Petra; Kubátová, Martina (Romano džaniben, 2004)
Autorky článku porovnávají své poznatky z romské osady Bystrany na východním Slovensku a romského sídliště Chánov v severních Čechách. Součástí textu je i recept na tradiční romské jídlo pišot.