Zpomalená kolečka aneb přehled výnosů a opatření ošetřujících kočování Romů ve Francii - Klíčová, Kateřina (Romano džaniben, 2005)
Autorka této vyčerpávající studie je absolventkou oborů francouzština a sociologie. Ve své práci nastiňuje pohled francouzské veřejnosti a politické správy na fenomén kočování. Výčet historických opatření a moderních zákonů doplňuje sociolingvistickými poznámkami. Vedle popisu administrativních opatření týkajících se kočování se zaměřuje na to, jak seoznačování pro kočovnické populace v jednotlivých legislativních a administrativních textech měnila. Text obsahuje přehled francouzských etnonym a pokračuje výkladem zákonů a vyhlášek týkajících se kočovných Romů počínaje 15. stoletím až do konce století dvacátého.