Matéo Maximoff (1917 Barcelona - 1999 Paříž), po otci Kalderaš, po matce Sinto-Manuš z rodu Rénard - Hübschmannová, Milena (Romano džaniben, 2005)
Vyprávění o jednom z největších romských spisovatelů, který začal svou spisovatelskou dráhu ve vězení. Svá díla psal převážně francouzsky. Výjimkou je překlad Nového Zákona do kalderašského dialektu romštiny.