Philomena Franz (nar. 1922) - Zdařilová, Eva (Romano džaniben, 2005)
Sintka z kočovné rodiny hudebníků a divadelníků, autorka romských pohádek. Vyprávění o ženě, která přežila nacistické koncentrační tábory a stala se jednou z prvních romských spisovatelek. Její mateřštinou je sintština a teprve na druhém místě němčina. Součástí textu je krátká pohádka: Jak ježek oklamal Sinta. Pohádka je otištěna v sintštině a rovněž jsou zde uvedeny její překlady do olašské, maďarské a slovenské romštiny.