Meziválečné zastavení mezi Romy v českých zemích (aneb tušení souvislostí) - Horváthová, Jana (Romano džaniben, 2005)
Autorka tohoto obsáhlého textu se již řadu let věnuje záznamům vzpomínek romských seniorů. Zaměřuje se na pamětníky narozené v českých zemích před rokem 1945. Toto pojednání tedy zahrnuje mj. i vzpomínky několika českých Romů, z nichž někteří byli spřízněni se Sinty. Pamětníci vyprávějí např. o přísném dodržování rituální čistoty (za překročení těchto zákazů mohl následovat trest vyhoštění z rodu).