Doktorská práce Evy Justinové a její ideové a politické zázemí - Wagner, Peter (Romano džaniben, 2005)
Rozsáhlé pojednání o činnosti ženy, která vedla své výzkumy německých Sintů bez morální odpovědnosti, i když musela vědět, že na základě jejích posudků jsou perzekuováni a později vražděni lidé. Eva Justinová působila v Rasovém středisku, což byl institut, který zaštítil její doktorát, ale také spolupracoval s policií a SS. Jeho úkolem bylo „řešení cikánské otázky“. Evě Justinové poskytlo Rasové středisko rozsáhlé pravomoci. Absolutním morálním selháním Evy Justinové bylo to, že pokračovala ve svých výzkumech i poté, co už věděla o skutečných záměrech svých nadřízených.