Sintská a manušská romština: sociolingvistická situace, komunity mluvčích a dokumentace jejich jazyka - Elšík, Viktor (Romano džaniben, 2005)
Obsáhlá studie sestává z úvodních poznámek, rozboru sociolingvistické situace sintských a manušských komunit (mj. o přechodu některých komunit k jazyku majoritní společnosti, což vždy neznamená kulturní asimilaci a zánik etnické identity) a z popisu situace v jednotlivých sintských a manušských komunitách v různých zemích (Německo, Francie, Itálie, středoevropské země, Rusko, Nizozemí, Dánsko).