Varáhamihira a nejstarší zmínka o dombech - Beníšek, Michael (Romano džaniben, 2007)
Článek analyzuje nejstarší známou zmínku o dombech (s cerebrálním -d-), kteří jsou nejen etymologicky spjatí s Romy (< dómba „příslušník kmene a později kasty dómbů“). Zmínka se vyskytuje v astrologickém textu Brhatsamita („velká sbírka“) autora Varámihiry (ca. 505-587 n. let.). Pocházel z tradice saurismu, kultu slunečního božstva, který se významně zabýval astrologií a astronomií. Astrologie měla širší záběr než dnes a snažila se odkrývat rozličné přírodní zákonitosti. V 86. ze 107 kapitol veršované Brhatsamity začíná výklad o světových stranách, které významově odpovídaly současným znamením, tj. předzvěstem o průběhu budoucnosti. Rozhodující je přitom postavení znamení k aktuálnímu stavu slunce v soustavě světových stran. Shoda či přibližná shoda svědčí o nepřízni, opozice o přízni. Dělení světových stran na sever, severovýchod, východ atd. je dále rozděleno do 32 dílů. Mezi popisy nepříznivých znamení se nachází i verš obsahující odkaz na dómby. Nejednoznačným způsobem předvídá nebezpečí buď od gandharvů a dómbů, anebo naopak pro obě skupiny. Ty jsou spojené s hudbou a potulkou, a události s hudbou a potulkou zvěstuje i znamení na protipólu úseku, kde se mluví o dómbech, ale v kladných souvislostech. Přízeň či nepřízeň tedy nevychází od gandharvů či dómbů. Jejich role spočívá pouze ve zprostředkování znamení. Nejpozději v době psaní Varámihirova textu byli tím pádem dómbové součástí světonázorového systému většinové Indie.